Piškotki
  

Lešnik je bogastvo v luščini

 
Do nedavnega smo oreške (lešnike) poznali predvsem po visoki vsebnosti maščob, zaradi česar so se jim morali izogibati bolniki s povišanim holesterolom, krvnim tlakom in telesno težo. Številne sodobne raziskave pa kažejo, da vsebujejo jedrca lupinarjev veliko zdravju koristnih snovi, zaradi česar jih strokovnjaki za prehrano uvrščajo med funkcionalno hrano in varna živila.
 

Lešnikova jedrca, skrita v oleseneli luščini, ki je na drevesu “oblečena” še v zeleno ovojnico ali “srajčko”, so zelo hranilna, imajo prefinjen, bogat okus in  prijetno aromo. So bogat vir vitaminov (E, B1, B2, B6, C, A, K), mineralov (K, Ca, Fe, P, Zn, Mg, Mn), nenasičenih maščob, fenolov, karotenov, fitosterolov, beljakovin, sladkorjev, vlaknin in še nekaterih drugih koristnih snovi.

Zaradi svoje sestave so bili lešniki prepoznani kot zdravju koristno živilo. Številne klinične raziskave so pokazale, da imajo močno antioksidativno delovanje in varujejo pred rakom. Vplivajo na znižanje holesterola in s tem na manjši pojav bolezni srca in ožilja. Imajo tudi protivnetno delovanje. T. i. dobre, nenasičene maščobe pomagajo vzdrževati telesno težo in preprečujejo debelost, še posebej, če z lešniki nadomestimo del preostalih zaužitih maščob. Nutricionisti in medicinska stroka poudarjajo preventivno uživanje in priporočajo 30 do 40g, kar pomeni 25 do 30 lešnikovih jedrc dnevno. Lešnike v veliki meri uporabljajo tudi v kozmetični in farmacevtski industriji.
Vse to so dobri razlogi, da lešnike dnevno uvrščamo na svoj jedilnik. Najbolje je, da si lešnike sproti luščimo in imamo vedno na razpolago sveža jedrca.
 
Besedilo povzeto iz člankov Anite Solar
 


Prijava na novice

Druženja in delavnice
 
Individualni Sirarski tečaj
program in termin prilagodimo
vašim željam

Ekološka kmetija Planko & Kleh

Maruška Planko
Dopolnilna dejavnost na kmetiji
Lekmarje 14, 3264 Sveti Štefan
G 040 170 399
E info@koza.si