Kozje mleko
Kozje mleko, zlasti pa sirotka in drugi fermentirani izdelki iz kozjega mleka, spadajo med najbolj zdravilna hranila. Njegovi zdravilni učinki niso novost, saj je različne bolezni, tudi raka, s kozjim mlekom zdravil že Hipokrat. Njegova zdravilnost verjetno izhaja iz dejstva, da koza v svoji prehrani zaužije več kot šeststo vrst rastlin več kot druge živali, med njimi tudi zdravilne rastline, ki jih druge domače živali ne. Kozje mleko je nekoliko bolj bele barve kot kravje, saj so karotenoidi , ki dajejo rumenkasto barvo, v večji meri že spremenjeni v vitamin A.
Kaj je v kozjem mleku tako dobrega?
Kozje mleko ima malo morje pozitivnih učinkovin in s tem tudi veliko pozitivnih vplivov na naš organizem in na naše zdravje. Med drugim deluje protikarcinogeno, protibakterijsko in protialergijsko. Izdelki iz kozjega mleka, predvsem sirotka, kefir in sir, našega prebavnega trakta zaradi prave kombinacije mineralov in maščobnih kislin ne obremenjujejo tako kot kravje mleko in izdelki iz njega, zaradi česar so odlična izbira za prehrano majhnih otrok in tistih, ki so v obdobju hitre rasti.
- Ker je mleko bogato s kalcijem in fosforjem, lahko s kozarcem kozjega mleka pokrijemo tretjino dnevnih potreb po kalciju in četrtino dnevnih potreb po fosforju. Njegovo uživanje preprečuje osteoporozo.
- Mleko je bogato z vitaminom B12, ki je odgovoren za proizvodnjo telesne energije, in kalijem, ki ohranja normalen krvni tlak in delovanje srčne mišice. Vsebuje kar štirikrat več kalija kot natrija, zato preprečuje visok krvni tlak in ščiti pred arteriosklerozo.
- Pomirja in odpravlja posledice stresa, izboljšuje koncentracijo in odpravlja občutke tesnobe.
- Zaradi vsebnosti encimov, ki pospešujejo prebavo, pomaga (predvsem sirotka) pri zdravljenju želodčnih in črevesnih obolenj, kot so diareja, zaprtje, bruhanje in napenjanje.
- Lajša bolezni dihal kot so astma, rinitis in bronhitis.
- Pomaga pri težavah s kožo (ekcem, dermatitis, izpuščaji), poleg tega pa vsebuje tudi posebne biološko dejavne učinkovine, ki zavirajo staranje organizma.
- Predvsem kozja sirotka razstruplja organizem in krepi našo odpornost.
- Ker je bogato z vitamini in rudninami, ga poleg mladim v fazi rasti priporočajo tudi tistim, ki imajo alergijo na kravje mleko.
- Vsebuje še veliko niacina, vitamina B3, holina in vitamina B13, zaradi česar je kozje mleko priporočljivo za nespeče ljudi in ljudi s težavami s kožo in lasmi.
Ste vedeli? Koze zaradi še nepoznanih učinkovin ne zbolijo za rakom.
Kozje mleko, ki je še najbolj podobno človeškemu mleku, je zelo hitro prebavljivo. Glede na raziskave se kozje mleko prebavi v 40 minutah, medtem ko se kravje mleko prebavi v dveh urah in pol. In kaj vpliva na boljšo prebavljivost? Večja in boljša razpršenost maščob – maščobne kapljice v kozjem mleku so namreč veliko drobnejše, zaradi česar se pod vplivom fermentov v prebavilih lažje in hitreje razgradijo